www.mosrzsabinov.sk
Dátum – čas

Skupiny článkov
Zmeny v zákone a vyhláške
Mapa Sabinova – Rybársky dom
Panoráma – VN Jakubovany
pri Sabinove
Vodná nádrž Jakubovany pri Sabinove
Kurzový lístok

Online

Celkom online: 5:
Uživateľov: 0
Hosti: 5
Roboty: 0
Max. počet návštev: 2020-09-20:
Všetci návštevníci: 843:
Max. živateľov – 4
Max. hosti: 790
Max. robotov – 49

Základné recepty na Váš lov

Základné cesto
Biely chlieb a pečivo bez kôrky a zemiaky uvarené na mäkko (5 dielov chleba a 1 diel zemiakov) miesime tak dlho, kým nevznikne tuhé cesto. Nakoniec pridáme trochu tuku, čím dosiahneme vláčnosť cesta a zabránime jeho predčasnému vysychaniu a rozpúšťaniu vo vode. Okrem toho môžeme pridať trochu cukru, soľ, med, šafran, aníz, mäkký syr a pod.

Kysnuté cesto
Kysnuté cesto je mäkké a pritom tuhé. Pripravuje sa z múky, cukru, mlieka, droždia a zo štipky soli, tak isto ako cesto na pečivo. Potrebnú tuhosť dosiahneme pridaním múky. Účinnosť cesta môžeme zvýšiť pridaním červov (aj posekaných), rozmrvených podeniek alebo chrústov.

Parené cesto
Do vriaceho mlieka alebo do vody za stáleho miešania sypeme krupicovú múku, až sa hmota zahustí. Zahustenú hmotu hneď za tepla premiesime. Ak je redšia, pridáme trochu múky. Cesto však musí byť ešte horúce, aby sa s ním múka spojila.

Parené cesto z krupice, ktorú možno nahradiť prosom alebo kukuričným šrotom
Do vriacej vody dáme štipku soli, niekoľko kvapiek jedlého oleja a vsypeme do nej krupicu v pomere 1:1 (1 diel vody a 1 diel krupice). Hmotu premiešievame vidličkou tak dlho, až sa prestane lepiť. AK je cesto riedke, ďalej ho zohrievame a odparujeme z neho vodu, ak je tuhé, pridáme doň roztlačený varený zemiak.

Francúzske cesto
Do studeného prevareného mlieka za stále miešania pridávame hrubú múku, kým nevznikne hustá hmota. Z vymieseného cesta urobíme placku, vložíme ju na panvicu a na miernom ohni ju miesime tak dlho, kým hmota nestuhne. Do tejto hmoty potom pridáme natvrdo uvarený a jemne rozdrobený žĺtok a niekoľko kúskov vareného zemiaka. Potom všetko znovu premiesime.

Cestoviny
Cestoviny sú výborné nástrahy. Duté makaróny sa niekedy zle napichujú na háčik, preto sa kombinujú so špagetami. Špagety sa vsúvajú do otvorov v makarónoch a háčik sa do obidvoch druhov cestovín napicháva zboku. Na nastražovanie sa osvedčili aj kolienka a cestovinová ryža. Cestoviny sa varia podľa návodu výrobcu; po uvarení ich treba hneď prepláchnuť studenou vodou, ináč sa lepia. Špagety dlhé 1 – 3 cm na háčikoch veľkosti 15 – 18 sú výbornou nástrahou pre nástrahové rybky.

Polenta
Polenta je kukuričná kaša. Ako nástraha je veľmi známa z oblasti, v ktorých sa pestuje kukurica. Môžeme ju pripraviť doma. 500 g kukuričnej krupice dobre premiešame so 125 g bielej múky a za stáleho miešania sypeme do vriacej vody, aby vznikla hustá a tuhá kaša. Do kaše pridáme aj lyžicu cukru. Po vychladnutí vymiesime guľu, z ktorej odštipujeme kúsky na nastražovanie. Obľubuje ich kapor a pleskáč. Cesto drží na háčiku pevne.
Pri druhom spôsobe pripravíme dva diely vody, jeden diel kukuričnej krupice a jeden diel pšeničnej krupice. Kukuričnú krupicu vysypeme do vody a za stáleho miešania ju varíme. Keď je vody len trochu pridáme pšeničnú krupicu a za stáleho miešania kašu dovaríme do potrebnej hustoty. Po ochladení ju dobre vymiesime.

Knedličky z rezancového cesta
Pripravíme si cesto ako na domáce rezance a urobíme z neho knedličky (menšie ako vlašský orech), ktoré uvaríme.

Zvitok
30 g masla utrieme so soľou a s tromi žĺtkami, pridáme tri postrúhané varené zemiaky, trochu mlieka, hrubú múku a nakoniec z troch bielkov sneh. Panvicu vymažeme tukom, vysypeme múkou, nalejeme na ňu pripravené cesto a upečieme do červena. Zvitok má mať hrúbku okolo 1,5 cm. Krájame ho na kocky, ktoré napichujeme na háčik bez ďalšej úpravy.

Zemiakové cesto
Uvarené, ošúpané a dobre vychladnuté zemiaky nastrúhame, pridáme trochu soli a cukru a nakoniec múku. Z uvedených prísad vymiesime cesto a z neho vyváľame šúľok, ktorý varíme pol hodiny. Po uvarení sa musí šúľok nakrájať na menšie kusy, aby sa cesto nezrazilo.

Trhance
Ošúpané zemiaky dáme variť, pred dovarením väčšiu časť vody zlejeme a zemiaky v hrnci posypeme hrubou múkou, ktorú rúčkou varešky vtlačíme az ku dnu. Nesmieme miešať! Zemiaky posypané múkou necháme dovariť a až potom všetko dobre premiešame. Pred konečnou úpravou môžeme zmes mierne prisoliť.

Cesto z čerstvých žemlí I
Do zvyškov žemľových alebo zemiakových knedlí vmiesime striedku mäkkej čerstvej žemle. Miesime tak dlho, kým nedosiahneme žiadanú vláčnosť. Namiesto čerstvej žemle môžeme použiť studený varený zemiak. Toto cesto si môžeme pripravovať priamo pri vode.

Rýchle žemľové cesto
Čerstvé biele pečivo aj s kôrkou ponoríme do vody, a keď je už nasiaknuté, vodou z neho vytlačíme. K žemli pridáme ošúpaný uvarený zemiak a vymiesime pevnejšie cesto. Pripravujeme až pri vode pred začiatkom lovu.

Cesto zo starého chleba
Starý tvrdý chlieb namočíme, zbavíme kôrky, zabalíme do čistej handričky, dôkladne vytlačíme a pridáme k nemu kocku cukru. Chlieb miesime tak dlho, kým nedosiahneme žiadanú pevnosť. Niekoľko dní ho možno prechovávať vo vlhkej handričke alebo v plastikovom tégliku. Veľmi dobre drží na háčiku.

Aktivizované rybie cesto
Podľa predchádzajúceho receptu si pripravíme základ cesta, ku ktorému vytlačíme obsah žalúdka a čriev, prípadne hlien zotretý z povrchu tela ryby a všetko dobre premiesime v igelitovom vrecku.

Kombinované chlebové cesto
Rozmnožíme zvyšky žemlí a chlebových kôrok, vytlačíme ich a rozdrobíme. Do pripravenej hmoty pridáme varenú ryžu, pšeničné otruby a lyžicu cukru. Masu premiesime a pridáme k nej také množstvo pšeničnej múky, aby vzniklo po dlhšom miesení vláčne cesto.

Žĺtkové cesto
Do dvoch čerstvých, lepšie však varených žĺtkov vmiesime striedku z čerstvého bieleho pečiva (alebo kus čerstvého chleba), dva ošúpané uvarené zemiaky a podľa potreby trochu vody. Miesime tak dlho, až je cesto celistvé a mäkké. Môžeme pridať aj niekoľko kvapiek jedlého oleja.
Do žĺtka môžeme namočiť aj vatu, pričom ide o raritnú nástrahu . Na háčik veľkosti 7 – 15 navinieme chumáčik vaty, ktorý omotáme kúskom hodvábnej nite do formy malej guľky. Guľôčku namočíme do rozšľahaného žĺtka a na ňu lovíme. Po zábere alebo pri prehadzovaní namáčame znovu. Nevýhodou je, že žĺtok sa rýchle vylúhuje do vody. Význam takto upravenej nástrahy spočíva v tom, že prestavuje ikry lososovitých rýb.

Cesto na mreny
Vychladnuté uvarené zemiaky ošúpeme, zmiesime s múkou a z cesta urobíme knedľu, ktorú uvaríme. Knedľu po vychladnutí rozdrobíme a premiesime s posekanými červami, múčnymi červami alebo s inou prirodzenou nástrahou živočíšneho pôvodu.

Syrové cesto na mreny
Striedku z bieleho pečiva zmiesime s tučným žltým syrom a do zmesi pridáme trochu hovädzieho alebo baranieho loja.

Cesnakové cesto
100 g striedky z bieleho pečiva a dva stredne veľké uvarené zemiaky ošúpeme a niekoľkokrát premelieme na mäsovom mlynčeku. Potom roztrieme tri strúčiky cesnaku a dobre premiešame so základnou hmotou. Nakoniec pridáme niekoľko kvapiek jedlého oleja. Na toto cesto veľmi dobre berú pleskáče a plotice.

Sladové cesto na kapry
Necháme vyklíčiť jačmeň, ktorý najprv v rúre usušíme (zelený slad). Potom ho trochu pripečieme, zomelieme na kávovom mlynčeku, zmiešame s trochou múky a premiesime s vychladnutými varenými ošúpanými zemiakmi. Z cesta vyváľame knedľu, ktorú uvaríme. Po uvarení ju znovu miesime, pridávame trochu medu alebo sirupu, súčasne dochutíme niekoľkými kvapkami anízového oleja alebo roztlčeného anízu, prípadne feniklu. Toto perníkové cesto pripravujeme deň pred lovom, aby bol čerstvé.

Syrové cesto
Dobre odležaný domáci tvaroh rozotrieme, pridáme lyžicu medu a trochu vody. Zmes dáme do nádoby a uvedieme do varu. Počas varu pridáme toľko pšeničnej múky, aby sme za pomoci miešania vytvorili vláčne cesto. Je veľmi účinné cesto na kapry a na pleskáče.
Syrová pasta sa pripravuje z veľmi zapáchajúceho syra. Môže to byť domáci dobre odležaný tvarohový syr a týždeň starý sendvič z vodového cesta. Sendvič nakrájame na krajčeky hrubé 2 m, odstránime z nich kôrku a jednotlivo ich na chvíľku ponoríme do vody, aby navlhli. Po navlhčení ich miesime a po vymiesení ich zamiešame s jemne rozotretým syrom. Ak chceme loviť v silnejšie prúdiacej vode, pridáme do pasty trochu oleja alebo rozpusteného stuženého pokrmového tuku, čím sa zvýši súdržnosť cesta. Veľmi dôležitá je správna tuhosť cesta. Z príliš tuhej pasty nemožno zhotoviť nástrahu, ktorý by držala na háčiku. S touto pastou často neúspešne zasekávame. Ryby vôbec neradi berú tuhé nástrahy. Pasta má mať súdržnosť a mazľavosť.

Cesto z ovsených vločiek
Do ovsených vločiek alebo do ovsenej múky, ktoré sme predtým veľmi opražili na panvici, pridáme uvarený zemiak a urobíme cesto. Neodporúča sa robiť guľky alebo kužele, pretože sú málo účinné. Na háčik dávame malé neupravené kúsky, ktoré odtŕhame z cesta.

Kaša z prosa
Proso dáme do hrnca, zalejeme studenou vodou a pomaly uvedieme do varu. Na slabom ohni do čistej handričky, roztlačíme a premiesime. Po vychladnutí ho krájame na malé kúsky, ktoré potom napichujeme na háčik.

Cesto z čerstvých žemlí II
Čerstvé žemle, rožky alebo sendvič zabalíme do handričky a namočíme do vody. Navlhčené pečivo potom dobre premiesime, aby sa z kôrky i zo striedky vytvorilo jednotné vláčne cesto. Riedke cesto môžeme zahustiť kúskami nenamočenej žemle alebo husté cesto zriedime troškou vody.

Mliečne cesto
1 liter strúhanky, 1 l kukuričného šrotu, 1/2 l kukuričnej múky, 1/2 l mletého maku a 1/2 l sušeného mlieka zmiešame a pri vode upravíme na cesto postupným pridávaním vody.


Recepty na zvláštne návnady

Odrobinky z bieleho pečiva
Pripravujú sa z niekoľkodňového bieleho vodového pečiva. Kôrku odrežeme a zvyšok narežeme na plátky hrubé 2,5 cm. Potom dáme všetko do rúry opiecť do zlatohneda. Opražené kôrky roztlčieme na malé odrobinky, všetko pomrvíme alebo roztlčieme na drvinu, ktorá sa podobá na strúhanku. Ak chceme vnadiť na dno, pridáme do drviny trochu vody a umiesime hustejšiu hmotu, ak chceme prevnadiť vodu a z drviny vytvoriť len zákal, pridáme viac vody, aby vznikla redšia kašovitá hmota. Pretože dobré vnadenie predstavuje polovicu úspechu v love, nezaškodí poznať viac receptov na návnady. Základným materiálom pre ďalšiu návnadovú zmes je strúhanka zo žemlí, do ktorej pri vnadení v stojatej vode primiešavame otruby, pri vnadení v prúdiacej vode pridávame jedlý škrob a ovsené vločky. Jedlý škrob spojí strúhanku.


Recepty francúzskych majstrov

Ryžová kaša s arašidami
Uvaríme 100 g ryžovej kaše a rozriedime ju mliekom, aby vzniklo husté ryžové mlieko, do ktorého pridáme 200 g arašidovej múčky, 150 g čerstvej strúhanky a 150 g konopnej múčky. Všetko premiesime, aby vznikla lepkavá pasta. Pred začiatkom lovu trochu návnady prehodíme a počas lovu mierne prikrmujeme. K tejto návnade je najvhodnejšou nástrahou biele alebo žlté cesto.

Zemiaková návnada s rybou múčkou
Uvaríme dva zemiaky o veľkosti vajca. Po vychladnutí ich roztlčieme a pridáme k nim 150 g čerstvej strúhanky, 100 g rybej múčky, 100 g konopnej múčky alebo mletého semena. Všetko dobre premiesime a potom za stáleho miešania pridávame toľko horúcej vody, kým nevznikne silno lepkavá pasta. Nakoniec primiešame lyžičku konopného oleja. Podľa potreby riedime pridávaním studenej vody alebo zahusťujeme otrubami alebo šrotom. Z času na čas prehadzujeme okolo plaváka.

Zemiaková návnada s otrubami
Dva zemiaky vo veľkosti vajca ošúpeme a uvaríme. Po uvarení ich roztlačíme a pridáme k ním 150 g konopnej múčky, 50 g pšeničnej múky, 1/2 l otrúb a 150 g bieleho pečiva zmäkčovaného v horúcej vode. Všetko dobre premiešame, premiesime a potom pridáme 1/2 l krvnej múčky, päť lyžíc kaše z mastenca a dve lyžice sladeného kondenzovaného mlieka. Ak je zmes riedka, zahustíme ju ražnou múkou alebo otrubami. Z tejto návnady sa robia odrobinky na prehadzovanie a počas lovu na prilákanie a udržanie rýb. K trom uvedeným návnadám dávame ako nástrahu biele alebo žlté cesto, konopné semená, červené larvy pakomárov a rozlične sfarbené mäsové červy.

Nenáročné boiles
1. zmes:
250 g – zemiaková múčka, 400 g – detská krupica, 250 g – sójová múka – odtučnená, 100 g – sušené mlieko
2. zmes:
250 g – zemiaková múčka, 250 g – sójová múka – odtučnená, 300 g – detská krupica, 100 g – kukuričná múka
3. zmes:
250 g – kukuričná múka, 250 g – sójová múka, 300 g – detská krupica, 100 g – ovsená múka

Vyberieme si zmes. Pripravíme väčšiu nádobu, základnú zmes (1 kg), 10 – 12 stredne veľkých vajec, farbivo a ochucovač. Do pripravenej misky rozbijeme vajcia, do vajec pridáme ochucovač, farbivo podľa vlastného výberu. Všetko dôkladne premiešame. Do misky prisypeme suchú zmes v takom množstve, aby sme dosiahli redšie cesto. Cesto najskôr necháme „odležať“, aby vajcia dobre absorbovali zmes, Potom ho zahustíme a premiešame. Cesto vyklopíme na podložku podsypanú suchou zmesou. Ruky si potrieme maslom pre lepšie spracovanie cesta, ktoré poriadne spracujeme. Biolies tvarujeme ručne, alebo pomocou rollera. Boiles vložíme do vriacej vody a varíme dovtedy, kým nevyplávajú nad hladinu. Uvarené guľôčky scedíme a rozložíme na utierku. Sušíme podľa potreby.


Iné recepty na návnady na prilákanie rýb

Zemiak s konopným semenom
1,5 kg uvarených zemiakov, 25 g uvareného konopného semena, 25 g surového mletého konopného semena, 3 tabletky sacharínu, 5 kvapiek anízovej esencie a 25 g strúhanky zmiesime a upravíme na potrebnú hustotu.

Zemiaky s olejnatými semenami
1,5 kg uvarených zemiakov, 50 g varených konopných semien, 50 g semena z repky olejky a 3 tabletky sacharínu zamiešame a na potrebnú hustotu upravíme odvarom z konopného semena.


Návnady na udržanie rýb pri udici

Strúhanka s konopným semenom
100 g strúhanky, 50 g konopných semien, 50 g mletých semien repky olejky a 1 tabletku sacharínu za sucha premiešame a podľa potreby upravíme až pri vode, a to pridaním trochy vody.

Zmes z olejnatých semien
50 g strúhanky, 10 g mletého konopného semena, 10 g mletého repkového smena, 40 g výliskov zo slnečníc, prípadne iných olejnatých semien a 1 tabletku sacharínu premiešame s vodou.